Terapia depresiei

Depresia este o stare psihologica alterata, care necesita atentie: suport psihologic si in functie de nivelul de severitate al depresiei, tratament medical, de cele mai multe ori combinarea celor doua dand rezultatul optim pe termen lung.

Medicatia antidepresiva ofera o stare mai buna de spirit, ajutand persoana sa treaca peste momentele cele mai dificile, iar psihoterapia ofera persoanei unelte si metode pentru a se descurca in situatii critice, metode care ii vor fi de folos pe tot parcursul vietii. In cazul in care persoana se confrunta cu depresie severa, tratamentul alopat antidepresiv este imperativ, aducand persoana la un nivel functional care sa ii permita sa se angreneze in demersul psihoterapeutic. Psihoterapia ofera invatarea unor moduri diferite de gandire, pozitionare si actiune fata de intemperiile vietii. Cu fiecare situatie critica depasita prin abilitatile si puterea interioara, persoana devine mai increzatoare in sine si mai experimentata in a se descurca cu provocari de viata.

Incurajari precum: “haide, ca poti” sau “incearca sa te simti mai bine” nu ajuta deloc. O persoana cu tulburare afectiva precum depresia nu are resursele pentru a se ajuta singura si atunci apelarea la un specialist este o necesitate.

Simptome ale depresiei

  • insomnie sau nevoie de somn exagerata
  • dificultati de concentrare si lipsa capacitatii de a lua decizii
  • sentimente de vinovatie si demotivare
  • adesea ganduri suicidare
  • lipsa interesului pentru activitati uzuale
  • irascibilitate
  • apatie, tristete, sentimente de gol interior
  • incapacitate de a face fata la solicitarile sociale

Uneori pot aparea dureri de cap.

Daca va confruntati cu unele dintre simptomele de mai sus, este necesar sa apelati la un specialist pentru a va ajuta sa depasiti starea de depresie.

Depresia netratata poate genera efecte complexe pe mai multe planuri ale vietii, alterarea afectului persoanei, afectarea relationarii cu ceilalti, ducand chiar la sinucidere. Cu fiecare episod depresiv netratat, persoanei ii va veni mai greu sa se recupereze, frecventa si durata episoadelor crescand in timp.

Terapia va fi focusata pentru a reduce intensitatea si simptomele depresiei, urmand ca apoi sa se focuseze pe corectarea gandurilor si emotiilor negative. Pas cu pas, terapia va aduce mai multa claritate si energie, persoana redescoperindu-si vointa si directia in viata.

Activitatile sportive (plimbari in ritm sustinut, fitness, tenis, dans, aerobic, inot, jogging si alte tipuri sport) vor spori secretia naturala de serotonina si alti hormoni raspunzatori de buna dispozitie.

Demersul terapeutic va ajuta la eliminarea simptomelor, inlocuindu-le cu o perspectiva mai optimista.

Specialisti cu experienta in aproape toata gama de servicii de psihologie s-au reunit pentru a va sta la dispozitie si a va oferi profesionalism si seriozitate.